ERC valora positivament que l’alcaldessa Marta Farrés rectifiqui “allò que mai s’hauria d’haver proposat”: contractar la parella de Marta Morell

Creu que aquesta decisió és bona per a la política de la ciutat, però lamenta que el fitxatge de la parella com a assessor s’hagi hagut d’aturar ‘in extremis’, havent generat, ja, dubtes sobre l’ètica del govern

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell valora positivament l’anunci del govern local que finalment no contractarà com a assessor Juanjo Cáceres, parella de la regidora de Podemos al consistori, Marta Morell. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ho havia demanat explícitament a l’alcaldessa, Marta Farrés.

Línia vermella preocupant

Fernàndez ha dit: “Em sembla correcte que l’alcaldessa, Marta Farrés, hagi decidit rectificar. Com vaig dir, ella tenia l’última paraula en el nomenament. Com a primera força de l’oposició, en nom dels més de 19.280 ciutadans que li donen suport, Esquerra Sabadell té la responsabilitat de fiscalitzar l’acció del govern, fent tot el que sigui a les nostres mans per impedir que es travessin determinades línies vermelles ètiques. Amb la nostra posició ferma, hem estat útils per a la ciutat”.

La portaveu adjunta del grup municipal d’ERC, Èlia Soriano Costa, ha afegit: “Ens preocupa molt que el govern de Sabadell s’hagi ficat tot sol en aquest embolic i que l’alcaldessa no hagi exercit a temps el lideratge per tallar d’arrel un escenari que recorda èpoques obscures del passat recent. Incorporar com a assessor del govern qualsevol familiar directe d’una regidora no s’hauria d’haver ni tan sols plantejat. Ens sobta el fet que s’hagi arribat tan enllà perquè, amb la seva inacció, el govern de la ciutat ha generat dubtes seriosos sobre el seu compromís ètic. Continuarem atents. No badarem”.

El posicionament d’ERC

El grup municipal republicà ha fet pública la seva valoració del dictamen de la Comissió d’Ètica Pública sobre la possibilitat que Juanjo Cáceres s’incorporés al govern.

Constatem que el dictamen de la Comissió d’Ètica Pública va arribar en primer lloc als mitjans locals i dies després als portaveus. Tot just divendres, el grup va tenir-hi accés per escrit i va poder llegir-lo amb detall. Això no és correcte, són formes impròpies, i ens preocupa.

Davant de l’informe, creiem que:

  • La Comissió no valida la contractació de la parella de la senyora Morell. El dictamen de la comissió diu clarament, en el seu punt 2, que el nomenament incompleix el Codi Ètic si la senyora Morell hi ha intervingut, la qual cosa és inversemblant que no hagi estat d’aquesta manera.
  • La mateixa comissió remarca al punt 4, literalment: ‘Els càrrecs electes han d’evitar conductes que puguin comprometre o donar la impressió que comprometen l’exercici independent del servei públic’. Es tracta d’un advertiment molt clar.
  • Estem convençuts que aquest episodi no representa els valors polítics dels més de 5.000 veïnes i veïns que van fer confiança a Podem el passat 26 de maig.
  • Els assessors són d’alcaldia, qui els ha d’aprovar, en última instància. L’alcaldessa, Marta Farrés, hauria estat responsable de la seva contractació si finalment s’hagués fet efectiva.
  • Com a principal grup de l’oposició, hem demanat a l’alcaldessa que no ho fes, la qual cosa ha contribuït a que es fes enrere en l’últim moment. Sabadell no s’ho mereixia. Aquests tipus de coses fan mal a la imatge de la ciutat i de l’Ajuntament com a institució. Afavoreixen la desafecció dels ciutadans i el desprestigi de la política entesa com a servei públic.