ERC transformarà l’aparcament del vapor Turull en un nou espai verd i un nou focus cívic i cultural per al centre invertint-hi 14 milions d’euros

  • El projecte El parc del Vapor Turull, un nou pulmó per al centre inclou traslladar-ne les places a l’aparcament subterrani del Passeig, i forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que Esquerra Republicana Sabadell proposa per al pròxim mandat municipal
  • Els treballs per fer-ho possible començarien el mandat que ve (2023-2027)
  • Gabriel Fernàndez: «L’objectiu d’aquest projecte és, una vegada més, transformar la ciutat, ajudar en la lluita contra aquest canvi climàtic que volem liderar des de l’urbanisme transformador que volem fer, i fer que aquesta ciutat sigui cada dia més verda i menys grisa»

ERC Sabadell transformarà l’actual macroaparcament de zona blava del vapor Turull, entre Creueta i Sant Josep, en un nou parc amb equipaments cívics i culturals que dinamitzarà i oxigenarà el centre i el sector Salut-Creueta, on les zones verdes són escasses. La intervenció suposarà traslladar-ne les places a l’aparcament subterrani del Passeig, i els treballs, amb un pressupost de 14 milions d’euros, per al qual també se cercarà finançament extern, començaran el mandat que ve (2023-2027). El parc del vapor Turull, un nou pulmó per al centre forma part del programa Transformem Sabadell, que agrupa les accions principals que els republicans proposen per al pròxim mandat, cadascuna de les quals es mostra en un vídeo. L’alcaldable Gabriel Fernàndez ha presentat l’acció in situ amb la candidata Alicia Valencia, número 8 de la candidatura republicana i membre d’EUiA.

El pressupost inclou 13,5 milions per construir els equipaments i 414.000 euros per enjardinar-ne l’espai central, i es farà efectiu amb una temporalitat de quatre anys.

La cultura, eina de transformació

L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, «l’alcalde de la gent», ha dit: «Amb aquest nou projecte que estem presentant avui, continuem en la línia del Transformem Sabadell de transformar de debò la ciutat de Sabadell, de fer-la canviar del gris al verd; que la natura, l’espai, guanyin el formigó. Això vol dir fer que el vapor Turull (en l’actualitat, un aparcament, una esplanada gegant d’asfalt) es transformi en un pulmó verd al centre de Sabadell, un lloc de la ciutat que està molt mancat d’espais verds, i, evidentment, també, potenciant dos espais al servei de la cultura i de la societat civil en conjunt, dos espais cívics que també hi crearem fent d’això que ara és un pàrquing un gran punt, una gran palanca de transformació verda, de transformació cultural i de servei cívic a la ciutat».

»I això que ara alguns diran: i què en farem, dels cotxes? Els cotxes els traslladem, com ja vam dir, aprofitant que tenim el pàrquing del Passeig. Totes aquestes places de zona blava les hi durem, i això permetrà, primer, baixar les emissions, perquè la gent anirà directament al pàrquing sense donar voltes pel centre, i, al mateix temps, canviar radicalment la fisonomia urbanística d’aquesta zona i potenciar tot el que es podrà donar al voltant d’aquest parc».

»Les famílies del centre també saben que no tenen espais adients, verds, on poder gaudir, i això també els donarà resposta. Aquest projecte, que és un projecte ambiciós, però realista, també cobreix el que ja es va fer en el seu moment amb els projectes participatius: amb una àmplia majoria popular, la gent volia que aquest pàrquing deixés de ser un pàrquing per transformar-se en un espai verd.»

»Nosaltres ho farem: hi posarem recursos al llarg de tot el mandat perquè, tal com sempre dic, a la gent li hem de dir la veritat: les coses volen temps, i necessitarem tot el mandat per fer aquesta transformació. Tindrem una partida econòmica durant els quatre anys, repartida entre els quatre anys, que suma 14 milions d’euros, amb la qual cosa rehabilitarem l’edifici actual i construirem el que calgui construir per tenir aquests espais dels quals he parlat anteriorment i, per una altra banda, per fer aquest gran jardí, aquest gran parc, amb arbres, amb verd, amb aigua, i que també podria tenir espai per als jocs infantils i espai de trobada, bancs, perquè la gent pugui gaudir-ne i relacionar-s’hi.»

I, evidentment, l’objectiu de tot plegat, també en aquest projecte, és transformar la ciutat, ajudar en la lluita contra aquest canvi climàtic que volem liderar des de l’urbanisme transformador que volem fer, i fer que aquesta ciutat sigui cada dia més verda i menys grisa.»

La candidata Alicia Valencia, número 8 de la candidatura ERC-EUiA en les municipals del 28 de maig, ha afirmat: «En aquest projecte, conflueixen diversos elements de transformació del que volem que sigui el Sabadell del futur. La cultura és una eina de transformació social; és, com deia Montserrat Roig, l’opció política més revolucionària a llarg termini. Sabem que és també des de la trinxera cultural des d’on podem desenvolupar la nostra tasca de consciència social i política, i no permetre que la dreta, les elits i el feixisme s’apropiïn de la cultura. Tenim la responsabilitat d’entendre la cultura com una eina de transformació i desenvolupament social, i no com un luxe, per evitar que s’acabin perpetrant models de cultura elitista. La nostra proposta cultural ha de ser coherent amb la defensa de valors democràtics. La lluita cultural és clau avui dia per conquerir un veritable futur republicà».

»La cultura és i ha de ser popular: feta des de i per a la gent del carrer. Defensar la cultura és defensar que l’art sigui patrimoni de la classe treballadora. És defensar que tot l’ecosistema cultural participi d’una consciència de classe i de transformació que ens porti a fer-la servir com a una eina de transformació i de creació de pensament crític. Per això és imprescindible potenciar les activitats creatives i invertir en equipaments culturals arrelats als barris, propers i oberts a la ciutadania. Els equipaments públics són eines que permeten dinamitzar barris, potenciar-ne el teixit associatiu, facilitar la participació i dotar els barris, pobles i ciutats d’eines per crear més comunitat.

»Necessitem uns carrers i places per conviure: que, lluny de ser espais comercialitzats i per a l’especulació, siguin per a la vida popular i per teixir comunitat. Les polítiques públiques en aquest sentit han de tenir una clara perspectiva de gènere a més de ser contundents en la reducció de l’espai per al vehicle privat. Els ajuntaments no poden continuar d’esquena al canvi climàtic i al canvi de fons que suposa repensar uns pobles i ciutats pensats per a les persones i no per als cotxes, de forma respectuosa amb el medi ambient.»

»Calen més espais verds com a element fonamental de les ciutats en la lluita contra l’emergència climàtica. I una mesura per mitigar els seus efectes és la creació de zones de refugi climàtic i d’ombra per evitar la concentració de calor a l’asfalt. O triar la flora autòctona per a l’enjardinat públic, i que, així, requereixi poc reg i manteniment.»