ERC Sabadell vol fer possible que es reverteixi l’eliminació del Pla Personalitzat de Pagament d’impostos amb mocions a la Diputació i a l’Ajuntament

  • La mesura, creada pel govern 2015-2019, permetia que 2.500 famílies i empreses paguessin en un màxim de 10 quotes, però el fet que el govern del PSC hagi cedit els tributs a l’ens demarcacional n’ha comportat la desaparició
  • La moció republicana va tirar endavant ahir dijous al Ple de la Diputació de Barcelona amb el suport de tots els grups llevat del PP, que s’hi va abstenir, i el Ple de l’Ajuntament de Sabadell la debatrà dimarts al vespre
  • Gabriel Fernàndez: «Quan tornem a governar la ciutat, revertirem la cessió dels impostos a la Diputació, que no hauria d’haver passat, i ens comprometem a millorar el PPP, del qual ens sentim orgullosos»
  • Dionís Guiteras, portaveu d’ERC a la Diputació i alcalde de Moià: «Són temps de dificultats per a moltes famílies, i el nostre deure com a servidors públics és ajudar-les tant com sigui possible. La moció compleix aquesta funció»

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell i el grup d’ERC – Acord Municipal a la Diputació de Barcelona defensen la recuperació del Pla Personalitzat de Pagament (PPP) d’impostos creat pel Govern de Transformació (2015-2019) i eliminat per l’actual govern municipal del PSC, i la seva extensió a tots els municipis amb algun tribut externalitzat a l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de l’ens demarcacional. La mesura permetia que les famílies i microempreses acollides, unes 2.500, paguessin en un màxim de deu quotes mensuals, però la cessió de la gestió tributària a la Diputació, impulsada pel govern de Marta Farrés i la majoria que li dóna suport –i amb l’oposició dels republicans–, l’ha fet desaparèixer. ERC defensa que el PPP es recuperi a Sabadell i s’implanti a la resta de municipis de l’ORGT l’1 de gener del 2023 amb sengles mocions a les dues institucions.

 
Gabriel Fernàndez, Èlia Soriano-Costa i Dionís Guiteras, a la roda de premsa

Moció aprovada ahir a la Diputació

El Ple de la Diputació de Barcelona va aprovar ahir al matí la proposta dels republicans, que hi va aconseguir el vot favorable de tots els grups llevat del PP, que s’hi va abstenir. A l’Ajuntament de Sabadell, es debatrà al Ple municipal de la tarda de dimarts 5 d’abril.

Pressupost i sistema informàtic

La moció republicana ja aprovada al Ple de l’ens demarcacional n’insta el govern a incloure la partida necessària al pressupost per «desenvolupar i implementar les adaptacions necessàries al sistema informàtic de l’ORGT per permetre la gestió dels pagaments a partir d’un PPP». També insta l’ORGT a dur a terme, abans del 30 de novembre, «les actuacions de comunicació i difusió necessàries per al coneixement efectiu dels ciutadans» de la possibilitat d’acollir-s’hi perquè, si escau, aquests puguin notificar-l’hi abans del 31 de desembre.

Si la moció d’Esquerra Republicana també tira endavant dimarts al Ple de l’Ajuntament de Sabadell, el consistori sabadellenc s’hi comprometrà a «facilitar a l’ORGT els documents tècnics de la implantació del PPP així com els informes d’implementació i satisfacció de què disposi des del 2016». En cas d’aprovació, el consistori sabadellenc també haurà de fer «el seguiment per tal de vetllar que el calendari acordat al Ple de la Diputació del dia 31 de març es compleixi», i haurà de reportar-ho als grups municipals cada dos mesos.

El deure de facilitar la vida a la gent

El portaveu d’Esquerra Republicana a la Diputació de Barcelona i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha dit: «Les institucions hem de facilitar que les persones puguin complir amb les seves obligacions fiscals. Són temps de grans dificultats per a moltes famílies, i el nostre deure com a servidors públics és ajudar-les tant com sigui possible. Aquesta moció compleix aquesta funció».

El portaveu i alcaldable d’Esquerra Republicana, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Vam avisar que això passaria, i ha passat, està passant. Ho sabíem i ho vam dir. Que traspassar els impostos a la Diputació de Barcelona era un error, que l’Ajuntament hi perdia sobirania, capacitat d’atendre els ciutadans més a prop i, per tant, millor. No només ens trobem que el govern municipal PSC-Junts, del mateix color que el de la Diputació, apuja els impostos locals prop d’un 6% en tres anys, sinó que, a més, es treu de sobre la gestió dels tributs allunyant-la dels contribuents i sense haver contemplat, tampoc, mantenir el mecanisme que facilitava a milers de famílies sabadellenques pagar-los a poc a poc, còmodament. A Esquerra Republicana ens han arribat nombrosos casos de persones, de famílies, que s’han trobat amb la desagradable sorpresa un càrrec que no s’esperaven i al qual potser no poden fer front d’una tacada».

Gabriel Fernàndez ha afegit: «Reivindico la feina feta pel Govern de Transformació per facilitar a tots els sabadellencs (a les famílies, a les empreses) un compliment més còmode, amb quotes mensuals, de les seves obligacions fiscals. Es tracta d’una iniciativa pionera al món municipal que el govern municipal del PSC es va carregar sense miraments i que ara Esquerra aconseguim no només recuperar, sinó implantar a tota la demarcació de Barcelona».

I ha reblat: «Com a representants dels sabadellencs, tenim el deure de millorar-los la vida, de fer-los-la més fàcil; no pot ser que una mesura que els beneficiava (el PPP) se suprimeixi de cop i volta sense cap alternativa, improvisadament. Esquerra Republicana no només som al costat de la gent: som gent normal, i treballem arreu on tenim presència, a totes les institucions, per defensar els interessos de la gent normal, de la gran majoria. Jo mateix em comprometo a ser l’alcalde de la gent, l’alcalde de tothom. I, quan tornem a governar aquesta ciutat, revertirem la cessió dels impostos a la Diputació de Barcelona, que no hauria d’haver passat, i ens comprometem, ja, avui mateix, a millorar el PPP, del qual ens sentim orgullosos».

La portaveu adjunta republicana, Èlia Soriano-Costa, ha assenyalat: «A l’octubre, vam presentar 12 al·legacions; totes, redactades per afavorir la vida dels ciutadans i un creixement econòmic generador de benestar en les nostres al·legacions a les ordenances fiscals, i vam exigir al govern municipal que resolgués aquest autèntic problema que afecta directament milers de sabadellencs, que actués quan encara hi era a temps. Esquerra Republicana defensem que els impostos s’han de gestionar des de Sabadell: la cinquena ciutat del país ha de mantenir la seva sobirania fiscal; ha estat una mala decisió que perjudica clarament els nostres veïns. Però no va poder ser: la majoria governamental actual ho va tirar endavant; bé: immediatament, vam defensar que el PPP es mantingués».

Soriano-Costa ha conclòs: «Han passat cinc mesos, gairebé mig any i ¿què ha fet el govern municipal de Sabadell? I mentrestant, la primera conseqüència ha estat que famílies i microempreses acollides al pagament personalitzat han començat a rebre els càrrecs sense tenir la possibilitat de valorar a què acollir-se. Els afectats tenen tota la nostra solidaritat i poden comptar amb Esquerra Republicana: continuarem treballant per recuperar la gestió directa dels nostres impostos i una mesura, el pagament prorratejat dels impostos, que no s’hauria d’haver suprimit. Denunciem la insensibilitat i la irresponsabilitat que suposa haver-ho fet, i haver-ho fet així. Tornem a ser davant d’un cas de mala gestió evident del govern municipal del PSC, amb conseqüències fatals».