ERC Sabadell proposa que un barri de la ciutat participi en el Pla Pilot de Renda Bàsica Universal del govern

  • Els republicans volen que el consistori «demani formalment» poder participar «en aquesta primera prova pilot o en properes edicions» de la iniciativa, que farà un pagament de 800 euros per adult i de 300 euros per menor
  • Gabriel Fernàndez: «Com a ciutat històricament pionera en matèria de drets socials, Sabadell s’ha de posicionar sobre la renda bàsica i ha de demanar de ser inclosa en els futurs plans d’ampliació d’aquesta mesura»

Esquerra Republicana Sabadell proposa que un barri de la ciutat s’incorpori al Pla Pilot de Renda Bàsica Universal (RBU), impulsat pel govern de la Generalitat. Els republicans, principal força a l’oposició de l’Ajuntament, volen que el consistori «demani formalment» a l’executiu del país poder participar «en aquesta primera prova pilot o en properes edicions» de la iniciativa «com a ciutat sencera, per barris o per sectors seleccionats per a aquesta finalitat». ERC defensarà la proposta al Ple municipal de dimarts 7 de febrer en forma de moció, que també pretén que «l’Ajuntament doni suport públicament» a aquest pla pilot, que n’impulsi una campanya de comunicació «en coordinació amb la Generalitat i entitats socials de la ciutat», i, finalment, que comuniqui l’acord, si s’hi aprova, tant al mateix govern com, també, a les entitats municipalistes (la Federació de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis).

Sabadell hi ha de participar

L’alcaldable i portaveu d’ERC Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «La renda bàsica universal afavoreix la igualtat efectiva i real que permet una autonomia a les persones que la reben. Els estudis demostren que s’aconsegueix lluitar efectivament contra l’economia submergida, que incentiva l’autoocupació i, lluny de produir una societat adormida, l’estimula a créixer i realitzar projectes i assumir riscos que, sense l’existència d’aquesta assignació, no assumiria. Els avantatges demostrats fins ara en superen àmpliament als aspectes negatius, i creiem que Sabadell, com a ciutat històricament pionera en matèria de drets socials, s’ha de posicionar sobre l’existència de l’aplicació de la Renda Bàsica Universal a Catalunya i demanar de ser inclosa en els futurs plans d’ampliació d’aquesta mesura».

Què és el pla pilot de la RBU?

El Pla Pilot de Renda Bàsica Universal (RBU) és un dels projectes que el Departament de la Presidència desplegarà durant aquest mandat. En el Pla Pilot català, unes 5.000 persones rebran la RBU: 2.500 seran escollides de manera aleatòria entre tots els domicilis de Catalunya i les 2.500 restants correspondran a la població de dos municipis.

Durant els dos anys que duri el Pla Pilot, els participants rebran un pagament mensual de 800 euros per adult i 300 euros per menor de 18 anys. Es consideren participants del Pla Pilot totes les persones que, un cop realitzada la selecció aleatòria per domicilis i dels municipis, i comunicada la seva selecció per correu postal, formalitzin la seva voluntat de participar mitjançant el formulari web.