- Amb només un 36% d’escombraries recuperades davant del 55% que Europa exigeix per al 2025, Sabadell és a la cua de la comarca pel que fa a aquest índex
- El controvertit contracte actual de recollida de residus amb l’empresa concessionària Smatsa s’acaba a finals d’aquest mandat municipal (el 2027)
El grup municipal d’Esquerra Republicana, el primer de l’oposició, proposa que l’Ajuntament de Sabadell creï, abans que s’acabi l’any, un grup de treball per consensuar quin nou model de recollida de residus és el més adequat per a la ciutat davant la finalització del contracte actual amb Smatsa el 2027. ERC vol que aquest grup analitzi «els diferents models de recollida de residus» i acordi «els que podrien implementar-se a Sabadell per complir els requisits de la nova llei europea, tenint en compte dades, estudis, etc., i adaptar-los a la morfologia de la ciutat». Els republicans duran la proposta en forma de moció al Ple municipal del mes de setembre, que es farà dilluns a la tarda. Amb només un 36% d’escombraries recuperades davant del 55% que Europa exigeix per al 2025, Sabadell és a la cua del Vallès Occidental pel que fa a aquest índex. Això perjudica la butxaca dels sabadellencs perquè afecta el càlcul de la nova taxa comarcal de residus.
Posar fil a l’agulla amb consens i amb un calendari clar
ERC Sabadell també proposa a la moció que el Ple insti el govern municipal PSC-Junts a definir «de manera clara» els «objectius, principis i costos que guiaran la redacció de la nova ordenança municipal», com ara la promoció del reciclatge, la reducció dels residus generats o la millora de la neteja urbana. La formació independentista vol, a més, que l’executiu local adapti a la nova llei europea totes les iniciatives i polítiques locals relacionades amb la gestió de residus i la sostenibilitat. També li demana que promogui «un procés participatiu per recollir les opinions i els suggeriments dels ciutadans» sobre la qüestió. Els republicans urgeixen el govern municipal a establir un calendari clar per desplegar a la ciutat el model de recollida de residus que substituirà l’actual i que ha de permetre a Sabadell assolir les exigències de la legislació comunitària.
Un nou sistema per complir l’exigència europea
El regidor d’ERC Santi Valls, també geògraf urbanista, ha afirmat: «L’Ajuntament, a través del Consell Comarcal, ha generat un nou rebut destinat al tractament de residus perquè hi estava obligat per llei; ara bé: pagant més no solucionem el problema d’arrel. Si no canviem el model, els veïns continuarem havent de pagar cada cop més. Per tant, cal debatre quin és el model de recollida que es vol impulsar per revertir aquesta situació. És important –i, ja, emergent– plantejar els diferents models de recollida, els seus pros i contres, i com es podrien implementar a la nostra ciutat. Aquest debat és crucial».
Valls ha afegit: «Avaluar els diferents models existents i adaptar-los a les diferents estructures residencials existents a la ciutat permetrà millorar la gestió de residus i reduir-ne l’impacte ambiental. Caldrà una combinació de diversos models (recordem que actualment en coexisteixen dos a la ciutat: els contenidors i la recollida pneumàtica) juntament amb inversions en infraestructura i campanyes de conscienciació; aquesta pot ser la clau per aconseguir una gestió de residus amb èxit a Sabadell».
Un debat obert a tots els grups d’interès i a tothom
La regidora republicana Sílvia Renom ha apuntat: «Per plantejar un debat sobre la recollida de residus i la redacció d’una nova ordenança municipal, és fonamental seguir un procés participatiu que involucri diferents parts i grups d’interès i que asseguri la consideració de diverses perspectives. És important disposar de tota la informació reunint totes les dades sobre la situació actual. Tenint en compte que el 2027 finalitza el contracte de residus i neteja viària, és un bon moment per plantejar, revisar i fer un contracte adaptat als requeriments de present i futur, implementant el sistema més adient (porta a porta, sistema de targetes, etc.) i valorant la idiosincràsia de cada barri o zona. Aquest nou contracte és fonamental que sigui prou flexible per poder adaptar-se, amb els anys, a les modificacions que caldran fer-se per anar millorant l’eficiència».
Un model de recollida que permeti premiar qui ho fa bé
El portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha assegurat: «Amb aquesta moció, el que estem fent des del grup d’ERC és proposar a tothom, al govern i a l’oposició, engegar el procés de discussió d’un nou model de recollida d’escombraries a la ciutat. És evident que fa molts anys que aquest model és caduc, i és per aquesta raó que Sabadell és a la cua en matèria de recollida i reciclatge i tractament de residus. És aquesta la raó per la qual paguem molt més que en moltes altres ciutats semblants a la nostra, i és per això que volem, ja, poder fer aquesta discussió i posar en marxa el més aviat possible, després que tinguem clar com a ciutat què ens convé més, aquest model que permeti reciclar més i millor, un model que premiï el veí o veïna que fa les coses ben fetes. Això també és molt important, això també és una ciutat que és equitativa i que és republicana».
Fernàndez ha conclòs: «I evidentment, poder treure a la nostra ciutat aquesta situació, que és vergonyant per a tots:no pot ser que Sabadell sigui una de les pitjors ciutats del país en matèria de recollida i reciclatge de residus. I això també condicionarà el futur contracte de l’empresa concessionària que faci la recollida, un contracte que ha de tenir les clàusules més adequades».