ERC Sabadell alerta que el govern del PSC és incapaç d’executar el 90% de les inversions pressupostades

  • Mínim històric d’execució pressupostària del capítol 6 (Inversions): l’equip de Marta Farrés només va ser capaç de complir-ne el 10,13% l’any 2021
  • ERC fa públic que 141 projectes del capítol 6 dels pressupostos de diversos anys anteriors estaven pendents d’execució a mitjans del 2021
  • Els romanents (diners no gastats) de l’Ajuntament de Sabadell continuen creixent i ja s’enfilen fins als 104 milions d’euros. El consistori va pagar als bancs 23.000 euros en comissions el 2020 per mantenir-hi aquests dipòsits
  • Gabriel Fernàndez: «Un 90% de no execució d’inversions és un desastre. Treballarem per revertir-ho reorganitzant i refundant la institució el 2023»

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, el principal de l’oposició, ha fet públic que el grau d’execució del capítol 6 del pressupost, que aplega les inversions, ha estat el 2021 la més baixa de la història recent: només un 10,13%, menys de la meitat de la del 2020 (26,35%) i prop d’una cinquena part de la del 2016, primer exercici sencer del Govern de Transformació (46,94%). Això vol dir, doncs, que el 89,87% de les inversions previstes per al 2021 no es van executar. El grau d’execució global dels comptes es manté congelat per sota del 70%. Els republicans han revelat, a més, que els consta que 141 projectes concrets de capítol 6 d’exercicis anteriors estan pendents d’execució a mitjans del 2021, i que els romanents (estalvis) continuen augmentant any rere any i ja s’enfilen fins als 103,7 milions d’euros. ERC ho atribueix a la «incapacitat de gestió» del PSC, però també apunta a un «problema estructural» que es compromet a revertir «reorganitzant i refundant» la institució.

L’Ajuntament té 104 milions al banc

Els romanents de l’Ajuntament de Sabadell (els diners no gastats que es van acumulant) es van disparar clarament coincidint amb l’inici del mandat actual i continuen augmentant any rere any. El consistori sabadellenc va tancar l’exercici 2021 amb 103,7 milions d’euros a la guardiola, 2,3 més que en acabar el 2020 (101,4) i 8,5 més que al tancament del 2019 (95,2). ERC ha fet públic que les comissions bancàries abonades per l’Ajuntament pel fet de mantenir els saldos que sumen aquests romanents en tres entitats financeres va ser el 2020 de 22.715,77 euros.

El portaveu i alcaldable, Gabriel Fernàndez, i la portaveu adjunta, Èlia Soriano-Costa, durant la roda de premsa d’aquest matí a la sala de premsa de l’Ajuntament de Sabadell

Mals gestors i mals pagadors

El portaveu i alcaldable d’Esquerra Republicana, Gabriel Fernàndez, ha dit: «Fardar cada any del pressupost més alt de la història és vendre fum i prendre el pèl als ciutadans de Sabadell perquè aquest augment no es tradueix en millores substancials ni a la ciutat ni en els serveis prestats. Ho vam advertir i les xifres demostren que teníem raó. Un 90% de no execució del capítol d’inversions és un drama, un desastre. I hi ha, també, un grau d’execució pressupostària general del govern actual que queda sempre per sota del 70%, menys que l’aconseguit pel Govern de Transformació 2015-2019. Hi ha, òbviament, responsabilitat, incapacitat de gestió del govern actual. No acceptem, doncs, lliçons de ningú pel que fa a gestió eficient; les dades no avalen la cantarella dels de sempre. I no només són mals gestors, sinó, també, mals pagadors: el termini mitjà de pagament va ser al desembre de 48 dies, però és que al maig va arribar a 80 dies (tenim una mitjana anual de 52 dies), la qual cosa perjudica els proveïdors. No hi ha ni un sol mes en el qual l’Ajuntament compleixi el termini màxim legal de 30 dies».

«A més», ha afegit, «hi ha una altra evidència: totes les actuacions rellevants en marxa o finalitzades al llarg del mandat són projectes de l’executiu anterior: no n’hi ha de propis. Cap. No ens cansarem de reivindicar aquest llegat i d’expressar orgull per la feina feta».

Reorganitzar i refundar l’Ajuntament

«Però, a banda d’això», ha reblat Gabriel Fernàndez, «hi ha un altre tema, una qüestió de fons, que va més enllà del color del govern municipal de torn. L’Ajuntament de Sabadell tenim un problema seriós, un problema estructural: la maquinària no funciona. Podem fer com si sentíssim ploure o podem actuar. Esquerra Republicana tenim l’honestedat per bandera des del 1931, cosa que no pot dir tothom, i som partidaris de la segona opció: admetre el problema i resoldre’l. Proposem reorganitzar i refundar la institució, reformar-la per posar fi a aquesta situació que es dóna any rere any, i que limita i perjudica la nostra capacitat de millorar la vida de la gent, d’ajudar les persones, les famílies, les empreses. No podem enganyar-les amb anuncis grandiloqüents sense resultats reals. Nosaltres no ho farem. I treballarem per revertir la situació a partir del 2023».

Dos anys amb la regla de despesa suspesa

La portaveu adjunta d’Esquerra Republicana, Èlia Soriano-Costa, ha afirmat: «Els diners no gastats de la ciutat no han parat de créixer des de l’arribada del PSC al govern municipal. Durant dos anys el Gobierno ha suspès, no s’ha atrevit a derogar, la llei d’estabilitat pressupostària, i, ni tan sols en aquest moment d’emergència social i laboral, han estat capaços de fer servir 104 milions que continuen engreixant els comptes als bancs. Era el moment de de trobar les vies legals per fer realitat la residència del sud, i és possible, tal com es va fer l’ampliació del Taulí, tirar endavant els equipaments formatius que urgeixen a la ciutat, l’escola bressol de la Concòrdia, la biblioteca de Gràcia, el centre d’innovació tecnològica de Sallarès i Deu. Només hi havia un límit a la creació d’ajuts directes a les empreses generadores d’ocupació de qualitat, nous ajuts socials i les entitats culturals que hem proposat en diverses ocasions, que era la voluntat política de fer-ho, però, evidentment, no hi ha estat, i, veient els números d’aquest 2022, tampoc se l’espera. Fins i tot podien haver fet una inversió directa sobre el programa informàtic de recaptació de tributs i ens hauríem estalviat els perjudicis a Sabadell. Tot i que els diners que no són capaços d’invertir per millorar la vida a la ciutat no paren de créixer, continuen apujant els impostos als ciutadans: és més còmode cobrar més en lloc de pensar com gastar millor».