ERC i Junts volen que l’Ajuntament de Sabadell llueixi la pancarta «Visca la República», la tricolor i l’estelada entre el 12 i el 14 d’abril

  • Els dos grups defensaran al Ple de demà una moció que ho proposa
  • Gabriel Fernàndez: «Sabadell és una ciutat històricament d’esquerres, republicana i catalanista. El govern 2015-2019 vam fer possible la recuperació de les dues banderes que representen les diverses sensibilitats republicanes»

Els grups municipals d’Esquerra Republicana i de Junts a l’Ajuntament de Sabadell proposen que l’Ajuntament de Sabadell exhibeixi la pancarta «Visca la República» (rèplica de l’exposada el 1931) i les banderes tricolor i estelada entre els dies 12 i el 14 d’abril com a commemoració de l’adveniment de la Segona República i tal com es va fer el mandat passat (2015-2019). Les dues formacions ho defensaran en una moció conjunta que han registrat per al Ple municipal de demà dimarts, que han presentat aquest matí en roda de premsa.

Les valoracions dels dos portaveus

El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha assegurat: «Sabadell és una ciutat històricament d’esquerres, republicana i catalanista. El govern 2015-2019 vam fer possible la commemoració del 14 d’abril i la recuperació de les dues banderes que representen les diverses sensibilitats republicanes, que es van penjar una al costat de l’altra, així com de la pancarta que la casa consistorial va desplegar fa 91 anys: ‘Visca la República’. Això, però, no ha pogut ser, fins ara, en aquest mandat. La Junta de Portaveus va aprovar el 2021 i ha tornat a aprovar el 2022, dijous, una moció que només inclou la bandera republicana espanyola, i exclou, així, la resta de sensibilitats republicanes presents el 1931 i a dia d’avui a la ciutat. Sensibilitats diverses que van fer possible, totes juntes, l’adveniment de la República, i que sí que es tenien en compte en la moció inclusiva aprovada el 2018, presentada pels grups d’Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell en defensa dels valors republicans i com a homenatge a aquells republicans –a tots– i al període democràtic que van guanyar i protagonitzar, un homenatge inclusiu que vam fer extensiu al nou carrer de la República (abans, d’Alfons XII)».

El portaveu de Junts a l’Ajuntament de Sabadell, Lluís Matas, ha afirmat: «La recuperació d’aquests símbols fa perdurar la història del nostre País i de la nostra ciutat per a les futures generacions. La commemoració de la Segona República també significa la recuperació dels tradicionals valors republicans com la democràcia i la llibertat, la igualtat de gènere, l’autodeterminació i la República Catalana, la justícia social, l’educació i la cultura».

«Visca la República», al balcó del consistori

El 14 d’abril es commemora la proclamació de la Segona República resultant de les eleccions municipals del 12 d’abril, que donava a les forces republicanes una àmplia victòria a Sabadell. Aquells comicis hi van significar una aclaparadora victòria de la Coalició d’Esquerres Republicanes, amb 4.954 vots i 21 regidors, davant dels 1.995 vots i els 12 regidors de la Candidatura Catalanista. El mateix dia, es va penjar un gran llençol blanc al balcó del consistori amb un «Visca la República», tal com té documentat el Museu d’Història de Sabadell.