El Racó del Campanar s’omple amb més de 400 persones per rebre la candidatura d’ERC.

L’equip exposa els principals eixos del programa electoral amb l’aspiració de governar la ciutat des del republicanisme, la honestedat i la llibertat dels drets democràtics. El Racó del Campanar s’ha omplert amb més de 400 persones en la presentació pública de la candidatura, que ha comptat com a presentadora la Clara Borrell.

L’acte ha començat amb un vídeo de la carta que Oriol Junqueras ha escrit des de la presó per a que sigui llegida avui i recitada per Marc Lobato. Seguidament, l’exdiputat Joan Tardà, ha explicat que “Esquerra és un partit no nacionalista, d’esquerres i independentista. Però som transitòriament independentistes, ja que la nostra voluntat és deixar-ho de ser d’aquí poc. Això voldrà dir que hem aconseguit la independència i que serem una República sobirana”. Tardà ha defensat el diàleg i la democràcia en la seva intervenció, on ha defensat la diversitat ideològica dels independentistes: “Nosaltres guanyarem democràticament encara que vulguin que descarrilem. Sempre pensarem amb el cervell i no ens deixarem portar per impulsos violents. Nosaltres pensem que els compatriotes que pensen diferent que nosaltres també tenen els mateixos problemes: la incertesa del futur, de com garantim l’Estat del Benestar, de com paguem les pensions i de com podem arreglar el greu problema que patim amb l’habitatge”.

En aquest moment l’exconsellera Meritxell Serret ha dirigit unes paraules en un vídeo emotiu que ha donat peu a la presentació dels candidats 10,9,8,7,6 i 5. La Clara Palau ha defensat el dret a la diversitat de gènere: “Tothom té un orígen diferent, però volem que totes les persones puguin construir la república, sense importat d’on venim sinó cap a on anem”. En Pere Farrés ha defensat el dret de les persones amb diversitat funcional de poder participar en la vida com a persones normals, sense patir cap discriminació: “La clau és el concepte d’equitat. Aquesta ha de ser la base de la nostra feina a l’Ajuntament. I equitat vol dir tractar a tothom d’una manera justa. Vol dir corregir les injustícies socials que s’han patit. Volem una ciutat que no es deixi ningú pel camí. Isabel Casals ha explicat que l’Ajuntament ha de garantir i potenciar les activitats culturals a l’aire lliure i ha de ser defensor de la llengua catalana: “L’Ajuntament té un paper en política cultural. I té el paper d’informar i fer arribar les propostes culturals a la ciutadania. També és molt important que treballem perquè el català sigui protegit i tingui el màxim reconeixement possible”. Raul Barroso ha defensat un ajuntament transparent que allunyi la possibilitat d’un nou Cas Mercuri: “Hem d’omplir les urnes el proper 26-M de vots que evitin tornar al bustisme i la corrupció que va existir a la nostra ciutat”. Paqui Maya, la primera gitana que pot ser regidora a Sabadell, ha explicat que “els gitanos som una part important de la nostra ciutat. I és important tenir en compte les minories que formen la societat, tal i com fa Esquerra, perquè tots aportem”. Per últim, Santi Valls ha defensat passar de la ciutat grisa a la ciutat verda, en un procés que ja s’ha començat a engegar en aquesta legislatura: “Sabadell va ser pensada per fer-se ràpid, a través del gris del totxo i pensat per als cotxes. Això ha començat a canviar però hem de potenciar l’entrada del verd a la ciutat”.

Desprès d’aquest bloc han participat els 4 primers candidats amb uns minuts cadascú. Primer ha començat la candidata del Jovent Republicà Sabadell. Gloria Llobet ha defensat que l’Ajuntament tingui un paper proactiu defensant els drets dels joves, que han de tenir un paper més important en la construcció d’una societat més justa: “Som una de les generacions més ben preparades i alhora una de les més precaritzades. Això no ens fa lliures.  Volem que els joves participin en la presa de decisions de la política municipal. L’Ajuntament ha de poder ajudar acompanyant, formant i sobretot donant suport i defensant els seus drets” ha explicat. Gabriel Fernàndez ha explicat que una de les coses més importants que s’han aconseguit en aquests anys ha estat fer que Sabadell sigui coneguda per la corrupció a que sigui coneguda per les polítiques socials innovadores: “Hem aconseguit que Sabadell sigui referent política social. Sabadell és la única ciutat de la comarca que ha estat capaç de donar el dret a l’acompanyant de persones amb mobilitat reduïda i que no hagi de pagar el transport públic quan estigui fent la feina d’acompanyar. Voler el benestar de la nostra societat vol dir fer front i donar la cara per parar les empreses del IBEX-35, multant-les quan han volgut excedir-se i vulnerar els drets de la gent”. Fernàndez també ha mostrat la voluntat de fer front a la problemàtica de l’habitatge durant la propera legislatura: “Ens comprometem a fer 1.000 pisos durant el proper mandat. És l’hora d’augmentar significativament els pisos de propietat pública. Com també és hora de que la primera residència pública de la ciutat sigui una realitat” ha conclòs. Èlia Soriano ha començat la seva explicació focalitzant-se sobre el greu problema de segregació escolar existent a Catalunya i també a Sabadell “Sabadell ha de fer front al problema de la segregació durant l’escolarització, que perjudica greument l’equitat de la nostra societat”. Soriano també ha explicat que la innovació ha de ser un dels puntals de la política pública a la ciutat: “Farem de l’espai de Sellarès i Deu un centre d’innovació i formació tecnològica. Aconseguirem que Sabadell continuï en aquest camí de transformació que lidera i garanteix l’equitat”.

En aquest moment Marta Rovira ha volgut dirigir unes paraules al públic a través d’un vídeo gravat per aquest acte, donat que desgraciadament, igual en els anteriors casos, ha estat impossible que puguin estar presents ja que es troben en situació d’exili o en situació d’injust empresonament.

Juli Fernàndez ha estat l’encarregat de finalitzar l’acte agraint als membres de l’equip d’Esquerra Republicana Sabadell la feina que realitzen tots i totes per a que ell torni a ser l’alcalde de la ciutat. Fernàndez ha defensat les polítiques d’esquerra com a eina fonamental per a aconseguir la república catalana: “La millor manera d’avançar amb un objectiu comú és amb el benestar i la justícia social. Aquestes són les polítiques que fan avançar la República Catalana”. En aquest punt Fernàndez ha recordat que hem estat capaços de desbloquejar projectes que ningú creia possibles: “Per nosaltres és important fer la vida de la gent més fàcil. Per això quan veiem la oportunitat de poder millorar la situació de les famílies, ho fem. I per això hem fet possible millorar l’Hospital Parc Taulí amb la duplicació de les urgències de fer possible el soterrament dels FGC i d’aconseguir un acord per aconseguir la primera residència pública a la ciutat” ha dit. Per acabar, l’alcaldable per Esquerra Republicana ha volgut reiterar que ERC no pactarà amb el PSC: “No volem pactar amb el PSC mentre sigui hereva de la corrupció a Sabadell. I volem demanar a tots els altres partits si desprès de les eleccions tenen pensat ser en un govern honest i republicà o, per contra, volen pactar amb el neobustisme i el 155”.

L’acte ha finalitzat amb un breu concert del cor Vakombà.