El psicopedagog i escriptor Salvador Domènech, 17è Premi Valors Republicans d’ERC Sabadell

 • El partit l’hi lliurarà divendres a les 18 h en un acte a Cal Balsach, en el qual també reconeixerà els militants amb cinc, deu o 15 anys d’antiguitat

Esquerra Republicana Sabadell ha atorgat el 17è Premi Valors Republicans al psicopedagog i escriptor Salvador Domènech per la seva recerca sobre l’escola republicana i per la seva tasca per recuperar la memòria històrica dels alumnes que van estudiar-hi. La secció local d’ERC li atorgarà el guardó divendres 18 de novembre a les 18 h en un acte al Centre Cívic de la Creu Alta – Cal Balsach (carretera de Prats, 16). L’acte, presentat per la comunicadora Clara Borrell, és obert a tothom, i també servirà per reconèixer el compromís dels militants amb cinc, deu o 15 anys d’antiguitat, que hi rebran una insígnia. Esquerra Republicana Sabadell convoca aquests premis cada any des del 2005, amb l’únic parèntesi del 2020 a causa de la pandèmia.

La memòria de l’escola republicana

El president d’ERC Sabadell, Santi Valls, ha apuntat: «Impulsada per la Generalitat i, també, pels ajuntaments, l’escola republicana va suposar un pas de gegant per a la modernització i per a la universalització de l’educació al país. Premiant en Salvador Domènech, que l’ha estudiada a bastament, en reconeixem la feina feta per rescatar de l’oblit aquesta etapa brillant, segada pel franquisme, i per dignificar la memòria dels qui la van protagonitzar, i també afegim el nostre gra de sorra en una reivindicació necessària. A més, dins el mateix acte, donem les gràcies als militants que ja fa cinc, deu o 15 anys que formen part d’Esquerra Republicana Sabadell».

Qui és Salvador Domènech?

Salvador Domènech i Domènech (Barcelona, 1955). Psicopedagog i escriptor. Doctor en Pedagogia i Màster en Psicopedagogia i Assessorament Curricular, ambdós per la Universitat de Barcelona.

Des de la seva època d’universitari ha realitzat recerca històrica sobre institucions escolars i culturals i personalitats relacionades amb el món de l’educació a casa nostra. S’ha especialitzat en el període històric del primer terç del segle passat, sobretot en la dècada dels anys trenta. Ha realitzat nombrosos articles en revistes com Escola Catalana, Guix, Perspectiva Escolar, L’Avenç, Revista Catalana de Pedagogia i Sàpiens, entre d’altres.

Ha escrit llibres en col·laboració, i en solitari destaquen Manuel Ainaud i la tasca pedagògica a l’Ajuntament de Barcelona (1995), L’Institut-Escola de la Generalitat i el doctor Josep Estalella (1998), Els alumnes de la República (2008) i Els alumnes de la Generalitat (2009).

Arran dels treballs per recuperar la memòria històrica dels exalumnes que van estudiar als centres públics republicans de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya, va descobrir el dietari de l’Encarnació Martorell sobre la Guerra Civil, editant-lo amb el títol Amb ulls de nena (2008). Més tard publiquen conjuntament Mestres i alumnes de la República (2013), un llibre que aplega els records escolars d’Encarnació Martorell. També és coautor i editor de Cartes d’amor i de dol (2010).

Recentment, ha publicat El viatge de l’Escola del Mar (Aledis).

És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Historial de premiats

 1. David Serrano
 2. Exalumnes dels instituts obrers
 3. Sabadell Sardanista
 4. UES
 5. ADENC
 6. Associació Catalana d’Esperanto
 7. PAS (Plataforma per l’Autodeterminació de Sabadell, ara SBDxI [ANC])
 8. Escoles d’educació especial de Sabadell (Xaloc, Xalest i Bellapart)
 9. SCAI (Servei ciutadà d’Acolliment als Immigrants)
 10. Muriel Casals
 11. Santiago Vidal
 12. Josep Maria Civis, Manel Ruiz i militants històrics
 13. Joaquima Júdez
 14. Castellers de Sabadell
 15. Carme Forcadell i Jordi Cuixart
 16. Meritxell Serret i Diana Riba