Avança la demanda contenciosa administrativa d’Esquerra Republicana contra el decret municipal que fracciona el deute d’Smatsa, de 2,5 milions d’euros

  • Fracassa l’intent dels Serveis Jurídics del consistori de forçar-ne l’arxivament
  • El contracte, el principal de l’Ajuntament, motiva la peça 28 del cas Mercuri
  • Gabriel Fernàndez: «Mentre el PSC és un partit associat a municipis amb casos de corrupció, ERC tornarem a ser el 2023 garantia de govern honest»

Continua avançant la demanda contenciosa administrativa d’Esquerra Republicana Sabadell per revocar el decret de l’Ajuntament de Sabadell que fracciona a la concessionària de neteja viària i gestió de residus, Smatsa, el pagament dels 2,5 milions d’euros que deu a la institució. Uns diners que, segons els tècnics municipals, l’empresa va facturar irregularment al consistori en les liquidacions del 2015 i del 2016, ja que no corresponen a cap feina feta, la qual cosa va aflorar gràcies a la tasca fiscalitzadora del Govern de Transformació 2015-2019. Els Serveis Jurídics de l’Ajuntament han intentat, sense èxit, que la magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona arxivés la demanda, però la titular ho ha rebutjat. La causa, doncs, tira endavant.

Intent frustrat d’arxivament

El regidor republicà Raül Garcia Barroso, també advocat expert en delictes de corrupció i contra l’administració pública i responsable de Transparència i de Serveis Municipals del Govern Republicà, ha apuntat: «Els Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Sabadell han mirat deprovocar l’arxiu del procés (que no s’admetés) al·legant que el portaveu del grup municipal republicà, Gabriel Fernàndez, no estava legitimat per emprendre aquest recurs contenciós, i que l’hauria d’haver presentat el grup municipal. La jutgessa, però, ha desestimat aquesta petició i ha acceptat les nostres al·legacions en sentit contrari: queda clar, doncs, que Gabriel Fernàndez té plena legitimació per formular el recurs tenint-ne en compte l’abast polític».

Barroso ha afegit: «Ens satisfà que el recurs continuï endavant. Ara, en un termini de 20 dies, tant l’Ajuntament com Smatsa, que també hi ha comparegut, han de respondre els nostres raonaments de fons al·legats. No hi ha res que justifiqui aquest fraccionament del deute que el govern municipal va tramitar en plena pandèmia, d’amagat dels grups de l’oposició, sense informar-ne la comissió de seguiment del contracte i en un procediment irregular en vista de l’expedient. L’atorgament del fraccionament, al qual el tresorer anterior s’havia negat per manca de garanties, inclou l’abstenció precipitada del tresorer accidental, que recordem que està investigat per presumpte tràfic d’influències dins el cas Mercuri, la peça 28 del qual motiva, precisament, la concessió del contracte, pendent de judici i de la qual és, també, testimoni».

L’alcaldable i portaveu del grup municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: «Que el contenciós avanci és una bona notícia per a tots els sabadellencs. Esquerra Republicana hem dut als tribunals aquesta mala decisió del govern municipal perquè l’encàrrec que ens han fet els ciutadans és que vetllem pels interessos de tothom i pels de la institució, que també som tots; uns interessos que no han prevalgut en l’atorgament d’aquest fraccionament».

Fernàndez ha reblat: «Mentre el PSC és un partit associat, malauradament, a municipis amb casos de corrupció (Sabadell, però també Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, l‘Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Santa Margarida de Montbui o Tarragona), Esquerra Republicana tornarem a ser el 2023 garantia de govern honest. I, mentrestant, fiscalitzem qüestions com la relació entre el govern i una empresa amb un contracte sota sospita que constitueix una de les peces principals del cas Mercuri».

Smatsa i la peça 28 de Mercuri

El grup municipal republicà va presentar fa un any i mig el contenciós administratiu contra la decisió del govern municipal del PSC després que aquest en desestimés el recurs de reposició, condició prèvia necessària. Esquerra Republicana complia, així, la decisió anunciada el juny del 2020, poc després de l’esclat de la pandèmia, quan va transcendir el fraccionament del deute.

Fruit de l’anterior etapa socialista, el contracte de recollida de residus i neteja viària de l’Ajuntament de Sabadell és el més gran de la institució, amb 283 milions d’euros i una durada de 15 anys. La seva adjudicació a l’empresa Smatsa motiva la peça 28 del cas Mercuri, pendent de judici, en la instrucció de la qual l’alcaldessa Marta Farrés ha declarat com a beneficiària d’un viatge al Marroc pagat per la concessionària, que també hauria sufragat, presumptament, altres viatges, sopars, suborns i, fins i tot, el sopar de campanya del 2011 del PSC a la Pista Coberta d’Atletisme per valor de 100.000 euros.

Entre els investigats dins la peça, hi ha Manuel i Paco Bustos, el també exregidor socialista Cristian Sánchez i el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz. Se’ls acusa de vuit presumptes delictes: tràfic d’influències, prevaricació, blanqueig de capitals, infidelitat en la custòdia de documents, violació de secrets, suborn, falsificació documental i frau electoral.

Notes de premsa anteriors

9/06/2020

ERC recorrerà al contenciós-administratiu el fraccionament del deute d’Smatsa en ple estat d’alarma i d’esquena a la comissió

https://bit.ly/fraccionament_smatsa

22/06/2020

Esquerra Republicana presenta un recurs de reposició previ al contenciós administratiu contra el decret que fracciona a Smatsa els 2,5 milions de deute

https://bit.ly/recurs_reposicio

11/12/2020

ERC presenta un recurs contenciós administratiu contra el decret que fracciona el pagament dels 2,5 milions que Smatsa deu a l’Ajuntament de Sabadell

https://bit.ly/contencios_smatsa

19/02/2021

Esquerra Republicana Sabadell ratifica el recurs contenciós administratiu contra el fraccionament del deute a Smatsa

https://bit.ly/smatsa_ratificacio

6/05/2022

Admesa a tràmit la demanda d’Esquerra Republicana contra el fraccionament a Smatsa del pagament del seu deute de 2,5 milions d’euros amb l’Ajuntament

https://bit.ly/demanda_smatsa